Královéhradecký kraj nabízí pomoc uchazečům, kteří se nedostali na žádnou ze zvolených škol

16.05.2024 7:02 | Tisková zpráva

Stejně jako ve zbytku republiky se i v Královéhradeckém kraji dnes uchazeči dozvěděli výsledky své přijímací zkoušky, a tedy i verdikt o přijetí na jimi vybrané střední školy. Letošní novinkou je elektronický systém, kde si žáci mohli navolit až tři školy v rámci vlastních priorit. Ukázalo se ale, že ne každý zvolil správnou strategii při výběru tzv. „záchranné volby“ a nebyl přijat na žádnou z vybraných škol. Královéhradecký kraj se rozhodl takovým uchazečům pomoci zorientovat v jejich situaci.

Královéhradecký kraj nabízí pomoc uchazečům, kteří se nedostali na žádnou ze zvolených škol
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Víme o desítkách případů, kdy se uchazeči kvůli špatné strategii i přes relativně dobrý výsledek přijímací zkoušky nedostali ani na jednou ze tří zvolených středních škol. Informace máme od ředitelů škol a potvrdil nám je i ředitel Cermatu Miroslav Krejčí, za což mu děkuji. Přestože to není problém kraje, situace nám není lhostejná, a snažíme se proto alespoň touto cestou rodičům a žákům pomoci najít v dané situaci nejlepší možné řešení,“ okomentoval náměstek pro školství a sport Arnošt Štěpánek.

Pro tyto účely kraj na svých webových stránkách na adrese ZDE zveřejnil formulář, kde rodiče či uchazeči o vzdělávání na středních školách v Královéhradeckém kraji mohou popsat svou situaci a zanechat na sebe kontakt, skrze který se s nimi následně spojí pracovník odboru školství krajského úřadu a pokusí se jim pomoci zorientovat v příležitostech, které se v dané situaci nabízí.

Odkaz na kontaktní formulář ZDE.

Na střední školy v Královéhradeckém kraji se v 1. kole přijímacího řízení v roce 2024 hlásilo přes 6,5 tisíce uchazečů. Pro všechny tyto uchazeče je v aktuálním přijímacím řízení nabízeno 7 573 volných míst. V letošním přijímacím řízení mohl každý uchazeč podat v 1. kole dle svých priorit až tři přihlášky.

Druhé kolo bude probíhat od 20. května 2024. Bude také centrálně řízené. Přihlášky do 2. kola přijímacího řízení se budou dle informací z DIPSY podávat od 21. do 24. května úplně stejně, jako v kole prvním (až tři přihlášky, prioritizace škol).

Už nyní víme, že například v Hradci Králové bude ve druhém kole vyhlašováno zhruba 100 volných míst na maturitní obory,“ doplnil náměstek Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Národní knihovna: Podpis memoranda o spolupráci

22:04 Národní knihovna: Podpis memoranda o spolupráci

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš podepsal 29. května 2024 Memorandum o spolupráci s …